Gratis Usenet


Wie is online

We hebben 4 gasten online

Veel gebruikte afkortingen voor films PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 71
LaagsteHoogste 

Hieronder de betekenis van de vele afkortingen bij een film download !

BRRip-

BRRip staat voor BluRay Rip. Deze zou dus van uitstekende kwaliteit moeten zijn. BRRips kun je onder andere vinden als ISO en MKV.


CAM-

Een cam is over het algemeen een bioscoop rip gemaakt met een video camera. Een mini tripod wordt vaak gebruikt, maar dit is niet altijd mogelijk. Hierdoor kan het gebeuren dat de camera beweegt.
Daarnaast wordt de film niet altijd vanaf de ideale plaats opgenomen, waardoor het voorkomt dat er vanuit een hoek wordt gefilmd. Als de film hierna goed wordt bewerkt, is dit bijna niet te zien, tenzij er letters op het scherm zijn. Vaak echter, zie je in de film scheve hoeken onderin het scherm.
Het geluid komt van de onboard microfoon van de camera, waardoor je in een film vaak bijgeluiden krijgt, zoals lachen bij een comedy. Hierdoor is de kwaliteit van het geluid van dit soort films vaak vrij slecht. Als je geluk hebt, en de bioscoop is vrij leeg, heb je een redelijk duidelijk geluidssignaal.

TELESYNC (TS)-

Een telesync heeft dezelfde specificaties asl een CAM, behalve dat het audio signaal van een externe bron komt. Over het algemeen van een audio plug in de stoel voor slechthorenden. Dit garandeert nog steeds geen goed audio signaal aangezien veel omgevingsgeluid nog steeds kan storen..
Vaak zijn Telesync fils gefilmd in een lege bioscoop of vanuit de projectiekamer met een professionele camera, wat een betere beeld kwaliteit geeft. De kwaliteit van dit soort films varieert enorm. Download bij voorkeur een sample voordat je de hele film download.

TELECINE (TC)-

Een telecine machine kopieert de film D*gitaal van de filmrol. Het geluid en beeld van deze films is over het algemeen heel goed, maar gezien de benodigde apparatuur en de kosten hiervan, zijn dit soort films vrij zeldzaam. Over het algemeen zal de film het correcte ratio aspect hebben, alhoewel er wel 4:3 telecines hebben bestaan. TC moet niet worden verward met TimeCode. Dit betekend dat er een zichtbare teller meeloopt in het beeld van de film.

SCREENER (SCR)

Een pre- VHS band, die ter promotie naar videotheken en andere plaatsen wordt verstuurd.
Een screener wordt geleverd op een VHS band en is over het algemeen 4:3 (volledig scherm) alhoewel er een enkele keer ook breedbeeld wordt gevonden. Het grootste nadeel van dit soort films is een zogenaamde "ticker". Dit is een boodschap die onder in het beeld voorbij komt met een anti-kopieer boodschap en telefoonnummer. Daarnaast bevat de band some andere markeringen zoals serienummers die naar de bron van de band kunnen leiden. Deze moeten geblokkerd worden en dit gebeurd over het algemeen met een zwarte blok over het gedeelte.
Soms is dit maar voor een paar seconden, maar jammer genoeg kan dit bij sommige films vrij groot zijn en de hele film doorgaan. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kan de kwaliteit van een screener varieren van MASTER kope to zeer slecht gedaan op een oude VHS recorder, met slechte apparatuur op een gekopieerde tape. De meeste screeners worden omgezet naar VCD, maar er zijn pogingen geweest om SVCD te gebruiken. Ook hiervan is het resultaat wisseld.

DVD-SCREENER (DVDscr)-

Doorgaans geldt hiervoor hetzelfde als een screener, maar dan vanaf een DVD. Over het algemeen breedbeeld formaat, maar zonder de extras die een gewone dvd doorgaans bevat.
De "ticker"zit over het algemeen niet in het zwarte block maar is de hele film in het beeld aanwezig. Als degene die de film geript heeft enigzins kundig is, kunnen deze films van zeer goede kwaliteit zijn, en worden ze over het algemeen omgezet naar SVCD pf DivX/XviD.


R1, R2, R3, R4
Om even alle onduidelijkheid te voorkomen: de R staat voor de regio. Dit zijn dus altijd dvd-rips.
R0 Geen Regio
R1 Verenigde Staten, Canada
R2 Europe, Turkije, Egypte, Arabische landen, Japan en Zuid Afrika
R3 Korea, Thailand, Vietnam en Indonesië
R4 Australië en New Zeeland, Mexico, de Caribben en Zuid Amerika
R5 India, Afrika, Rusland en landen die ooit tot de USSR hoorden.
R6 China
R7 Niet gebruikt
R8 Vliegtuigen/boten
R9 Uitbereidbaar (ook wel regiovrij)

(http://i7.photobucket.com/albums/y282/guanodude/regios.gif)

R5

In een poging om de filmpiraterij tegen te gaan, verkoos de filmindustrie om een nieuw formaat te maken voor DVD releases. Dit formaat zou sneller en minder duur kunnen geproduceerd worden dan de traditionele DVD releases. De R5 versies verschillen van normale DVD versies in zoverre dat zij gewoonlijk een directe TELECINE overdracht zijn van de film, zonder om het even welke beeldverwerking of beeld opties te hebben zoals op normale DVD versies.
Het geluid wil nog wel eens verschillen per release. Regelmatig zijn films uitgegeven zonder de originele audio. Het geluid kan dan bijvoorbeeld opgenomen zijn door iemand in de cinema. Dit hoort dan aangegeven te worden als R5-Line. Gewone R5's hebben het originele geluid.
Overigens staat R5 eigenlijk voor regio Rusland.

DVDRip-

Een kopie van de uiteindelijk retail DVD. Indien mogelijk worden deze nog voor de uiteindelijke verschijning van de DVD aangeboden, en zou van uitstekende kwaliteit moeten zijn.
DVDrips worden uitgebracht in SVCD en DivX/XviD

VHSRip-

Overgezet vanaf een retail VHS. Over het algemeen skating/sport videos en XXX films.

TV-Rips/Episodes-

Preair/VCD-

Dit zijn over het algemeen de eerste releases verkrijgbaar van een TV show, aangezien ze gecodeerd worden terwijl het programma wordt uitgezonden. Dit tegensteld tot andere release formaten. Soms zijn ze direct vanaf de toevoer naar locale stations en daarom verkrijgbaar voor uitzending op tv.

De kwaliteit van deze releases verschilt sterk, maar is over het algemeen matig. Het is over het algemeen VCD en widescreen beeld (Dat is inclusief de zwarte balken, wat niet veel overlaat voor het beeld zelf.). Het enige voordeel van dit formaat is dat het snel beschikbaar is en speelt op alle standalone dvd spelers. Als je iets hebt wat het afspelen van Xvid ondersteund, is het indien mogelijk, beter om voor 1 van onderstaande formaten te kiezen.

TVRip-

Rips van analoge bron na uitzending. Over het algemeen is de kwaliteit goed en zijn deze gecodeerd in Xvid formaat.

DSRip- (Digital Satellite)

Rip van een digitale sateliet uitzending na uitzending. Over het algemeen van goede kwaliteit en gecodeerd in Xvid formaat.

PDTV- (Pure Digital TV)

Rip gemaakt met een pci TV card die digitale tv ondersteunt, na uitzending. Dit, en HDTV, Ijn de meest voorkomende formaten. De kwaliteit ervan is uitstekend en ze zijn gecodeerd in Xvid formaat.

HDTV- (High Definition TV)

Rip gemaakt met een pci TV card die HDTV ondersteunt, na uitzending. HDTV wordt D*gitaal uitgezonden op zeer hoge resolutie en ondanks dat het is gecodeerd op dezelfde resolutie als PDTV releases, afhankelijk van de release groep niet veel verschil zijn in kwaliteit. De meeste netwerken zenden in dit formaat uit en het wordt gecodeerd in Xvid.

WORKPRINT- (WP)

Een workprint is een kopie van een film die nog niet af is. Er kunnen stukken film en muziek missen en de kwaliteit kan verschillen van uitstekend tot zeer slecht.
Sommige workprints zijn zeer verschillend van het uiteindelijke resultaat (Men in Black destijds bijvoorbeeld miste alle aliens en had daar acteurs voor in de plaats (best wel grappig eigenlijk).) Daarnaast kunnen ze ook extra scenes bevatten. Workprints kunnen een leuke toevoeging zijn aan de verzamelijg als je een goed exemplaar van de uiteindelijke film al hebt.
Wie ooit de kans krijgt om "Wolverine" te pakken te krijgen in deze versie,  ziet meteen dat de special effects nog in computer animatie is zonder inkleuring.

Divx Re-Enc-

Een Divx re-enc is een film die is gemaakt van zijn orginele VCD bron en is ge re-codeerd naar een klein Divx bestand. Deze worden het meest gevonden onder p2p gebruikers en worden gewoonlijk als volgt gelabeld: Film.Naam.Groep(1of2) etc. Veel voorkomende groepen zijn SMR & TND. Deze zijn eigenlijk de moeite van het downloaden niet waard, tenzij je niet zeker bent van de film en er slechts een 200mb exemplaar van wilt. Dit type wordt bij voorkeur ontweken.

Watermarks-


Veel films komen van Asian Silvers/PDVD (zie beneden) en deze worden gemerkt door de mensen die ze uitbrengen. Gewoonlijk met een letter/initiaal, of een klein logo. Meestal vind je dit in 1 van de hoeken. Het meest bekend waren/zijn de "Z","A" en "Globe" watermarks.

Asian Silvers/PDVD

Deze films worden uitgebracht door Oosterse bootleggers, en worden meestal gekocht door groepen om als van zichzelf uit te brengen. In veel landen zijn ze makkelijk en goedkoop te krijgen, en ze zijn daarom vrij makkelijk uit te geven. Hierdoor zijn ze dan ook op dit moment vrij veelvoorkomend, meestal van groepen die vaak niet langer dan een paar releases blijven bestaan. PDVD's zijn hetzelfde, maar dan geperst op dvd. Ze hebben verwijderbare ondertitels en de kwaliteit is doorgaans beter dan die van de Silvers. Ze zijn geript als een normale DVD, maar worden doorgaans als VCD uitgebracht.

Scene Tags..

Proper -


Volgens scene regels, heeft de eerste die een Telesync uitgeeft voor die film, die race gewonnen.
Als de kwaltiteit van de realease echter slecht is, of een andere group heeft een andere Telesync voor dezelfde film (van bijvoorbeeld hogere kwaliteit), wordt het woord PROPER aan de naam toegevoegd om duplicaten te voorkomen. PROPER is de meest subjectieve tag in de scene, en over het algemeen bestaat er veel meningsverschil of de PROPER nu altijd beter is dan de eerste uitgave.
Veel groepen geven PROPERS uit simpelweg omdat ze de race verloren hebben. Een goede reden voor de PROPER moet altijd in de nfo vermeld staan.

LIMITED-

Dit betekend dat een film maar in een zeer beperkt aantal bioscopen draait, doorgaans minder dan 250. Over het algemeen worden kleinere films (zoals art house films) als limited uitgegeven.

INTERNAL-


Een internal wordt om verschillende redenen uitgebracht. Klassieke DVD groepen geven vaak veel INTERNAL releases uit. Vaak ook omdat die niet snel gedupliceerd zullen worden door een andere groep. Lagere kwaliteit bioscoop rips worden ook vaak als INTERNAL uitgebracht, om zo de reputatie van de groep niet te schaden, of gewoon omdat er al veel rips van zijn.
Een INTERNAL release is zoals gebruikelijke op de aan de groep verbonden sites terug te vinden, maar worden ook geruild met andere sites zonder toestemming te vragen aan de Site ops.
Sommige INTERNAL releases druppelen nog naar IRC?Nieuwsgroepen. Het hangt gewoonlijk af van de titel en de populariteit. Een paar jaar geleden vertelden mensen dat Centropy "internal" zou gaan. Dit betekende dat de groep alleen nog films uitgaf aan leden en site ops. Dit is dus een andere context dan de gebruikelijke definite.


ASPECT RATIO TAGS-

Deze zijn *WS* voor breedbeeld en *FS* voor volledig scherm.

REPACK-

Als een groep een slechte rip uitgeeft, zullen ze een repack uitgeven waarmee je het probleem kunt herstellen.

NUKED-

Een film kan NUKED zijn om verschillende reden. verschillende individuele sites zullen een film de titel NUKED geven voor het breken van hun regels (bijv: No Telesyncs) maar als er iets ernstig mis is met de film (20 minuten geen geluid, cd2 is de verkeerde film etc) dan wordt dit wereldwijd gedaan.
Nuked films bereiken dan nog wel bronnen zoals p2p/Usenet, maar het is altijd een goed idee om te kijken waarom de film NUKED is.

NUKE REASONS...

dit is een lijst met de meest voorkomende redenen waarom een fil NUKED kan zijn (doorgaans DVDRip)

BAD A/R = slecht ratio aspect waardoor mensen bijvoorbeeld te dik, of te dun lijken.
BAD IVTC = Slechte tegengestelde Telecine. Het process om de framerate om te zetten was niet goed.
INTERLACED = zwarte lijnen bij beweging.

DUPE-

Dupe is vrij simpel. Als het er al is, dan hoeft het er niet nog eens te zijn zonder goede reden.


Originele bron: Bitsoup