Gratis Usenet


Wie is online

We hebben 5 gasten online

Shoutcast PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 17
LaagsteHoogste 

Shoutcast

Een eigen radiostation op internet beginnen is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is:

- Winamp 2.xx (niet winamp 3, want die wordt nog niet ondersteund)
- shoutcast-plugin
- shoutcast-server
- een redelijke verbinding (liefst kabel of adsl).

Nadat we de software hebben gedownload, moeten we de software installeren. Eerst installeren we winamp. Als winamp geïnstalleerd is, kunnen we shoutcast-plugin installeren. Let wel op dat winamp dan uit staat. Nu de shoutcast-plugin ook geïnstalleerd is, kunnen we echt beginnen.
We starten winamp  en gaan met ctrl-p naar het preferencesmenu. Vervolgens ga je naar plugins, en daar vind je 'DSP/effect'.

Shoutcast

We klikken op de shoutcast plugin en er verschijnt een nieuw scherm, waarin je de plugin kunt configureren. Het configureren van de plugin komt later, eerst gaan we de shoutcast-server installeren. Nadat je de software hebt geïnstalleerd, start je het programma.

Server Monitor

Ga nu naar 'edit config', en een kladblok bestand wordt geopend. De instellingen van de server moeten in kladblok aangepast worden. Bij 'MaxUser' vullen we het aantal bezoekers in dat maximaal naar je radiostation mag luisteren. Het aantal mensen dat maximaal naar je station kan luisteren is afhankelijk van je uploadcapaciteit. Stel je hebt een upstream van 128kbit, en je wil een stream opzetten van 128kbit, dan kan er maar 1 iemand naar je station luisteren. Als je een stream van 32 kbit opzet, dan kunnen er 4 mensen naar je luisteren. Als je een upstream van 256kbit hebt, en je zet een stream van 32kbit op dan kunnen er dus 8 mensen naar je station luisteren. 32 kbit levert een best redelijke kwaliteit, en ik adviseer dan ook om deze stream straks te gebruiken.
Verder moet je ook nog een wachtwoord verzinnen. Achter "Password=' zet je je wachtwoord. Als je dit gedaan hebt sla je het tekstbestand weer op, en moet je de shoutcast-server opnieuw opstarten.

Ok, we hebben de shoutcast-server nu geconfigureerd. We zijn nu bijna klaar om het internet op te gaan. We starten winamp weer, de plugin wordt als het goed is vanzelf mee gestart. Nu gaan we de plugin configureren. We gaan naar het tabblad 'Encoder' en we selecteren bij 'Encoder setting' de gewenste bitrate.

Shoutcast Source

Als je dit gedaan hebt, ga je naar het tabblad 'Output'. Bij 'Password' geef je je wachtwoord op, die je ook bij de shoutcast-server hebt gebruikt. Door op de knop 'Yellowpages' te klikken, kun je je radiostation een naam geven. Als je dit ook ingesteld hebt is het tijd om je radiostation online te zetten. Zorg ervoor dat zowel Winamp als de shoutcast server aan staan. Ga naar het tabblad 'Output' van je shoutcast-plugin en druk hier op connect.
'[yp_add] yp.shoutcast.com added me successfully' Als deze regel in het scherm van je shoutcast-server staat, dan is alles goed verlopen en kun je beginnen met het afspelen van muziek op je radiostation. Door naar http://(je_ip_adres):8000 te gaan, kun je de extra informatie over je luisteraars krijgen. Door naar 'Admin Login' te gaan kun je zelfs sommige luisteraars voorgoed van je station weren (gebruikersnaam=admin).

Als je station online is wordt deze automatisch toegevoegd op www.shoutcast.com. Op www.shoutcast.com vind je nog veel meer stations die je kunt beluisteren.

Het adres van je radiostation is http://(je_ip_adres):8000.

Als je een link op je site naar je radiostation wil zetten, dan wordt dit http://(je_ip_adres):8000/listen.pls