Gratis Usenet


Wie is online

We hebben 9 gasten online

Bulletproof PDF Afdrukken E-mailadres
Gebruikerswaardering: / 37
LaagsteHoogste 
Inhoudsopgave
Bulletproof
Gebruikersaccount
Instellingen
Alle pagina's

Ftp Server

Er zijn verschillende programma's om je eigen ftp server op te zetten. Ik gebruik in deze handleiding bulletproof. Bulletproof is snel in te stellen, en is vooral geschikt voor de beginnende gebruikers. Wil je meer opties dan is Serv-U een goede optie. Dit ftp programma heeft een heleboel mogelijkheden, maar is ook wat lastiger om in te stellen

Wat heb ik nodig?

Bulletproof server
Redelijk snelle verbinding (Adsl of Kabel)

Programma starten

Nadat je bulletproof geïnstalleerd hebt, start je het programma.

bulletproof

Nu is aan jou de keuze. Je kan een groepaccount aanmaken, hierdoor geef je een grote groep mensen dezelfde rechten op je server. Of je kan een gebruikersaccount aanmaken, hierbij moet je voor iedere gebruiker apart alles instellen.

Groepaccount aanmaken

We gaan nu eerst een groepaccount aanmaken. We klikken op dit icoontje groep aanmaken

Klik nu op het witte veld met je rechtermuisknop en kies 'Add'

add

Nu geef je een naam voor deze groep op. Ik gebruik dutchunderground. Onderaan het scherm kan je ook nog een wachtwoord voor deze groep opgeven, maar dit is niet verplicht. Nu gaan we de rechten voor deze groep verlenen. Klik met je rechmuisknop op het witte vlak onder 'Access rights' en kies 'Add'.

rechten geven

In mijn geval staat in de map ftp alle software die gedownload mag worden. Zorg ervoor dat je dezelfde opties aanvinkt als hierboven. 'Read' betekent dat gebruikers mogen downloaden, 'List' betekent dat gebruikers de hele lijst met mappen mogen zien en '+Subdirs' betekent dat deze regels ook in de onderliggende mappen gelden.

We willen natuurlijk ook dat mensen wat kunnen uploaden. Daarom klikken we weer met onze rechtermuisknop op het witte vlak onder 'Access Rights' en we kiezen 'Add', en we selecteren vervolgens de upload map.

alles goed ingevuld?

Zorg er weer voor dat je dezelfde rechten overneemt voor de uploadmap.
Write = Gebruikers mogen Uploaden
Append = Gebruikers mogen hun upload hervatten
Make = Gebruikers mogen een map aanmaken
en de rest ken je al ;-)

Nu gaan we nog een aantal instellingen wijzigen. Ga naar 'Miscellaneous'.

Miscellaneous

Neem de bovenstaande instellingen maar over. Bij 'Max no. user' zou je nog een ander getal in kunnen vullen, maar bedenk wel dat hoe meer mensen mogen downloaden, des te lager de snelheid is.
Nadat we dit allemaal ingesteld hebben, kunnen we op 'Ok' drukken.  We gaan nu verder met de Gebruikersaccounts aanmaken.Gebruikersaccount aanmaken

Net hebben we een groepaccount aangemaakt, nu is een gebruikersaccount veel sneller in te stellen. Klik op dit icoontje gebruiker aanmaken. We komen weer in een soort gelijk scherm als we al bij de groepsaccount hebben gezien. We klikken weer met onze rechtermuisknop op het witte vlak en kiezen 'Add'.

add

nu kunnen we een gebruikersnaam voor iemand opgeven. In mijn geval is de gebruikersnaam 'janjansen'

gebruiker instellen

Verder geven we voor janjansen een wachtwoord op. Bij 'Home Ip' staat je eigen ip adres. Op dit adres kunnen je gebruikers inloggen. Verder schakelen we 'Group name' in, want we willen natuurlijk dat janjansen dezelfde rechten krijgt als de groepsaccount. Zo hoef je dus niet voor iedere gebruiker apart de rechten in te stellen, maar verwijs je gewoon tot welke groep hij behoort. Ook schakelen 'Use group home directory', zodat janjansen in dezelfde directory komt als de groepsaccount dutchunderground. Door de bovenstaande stappen te herhalen kun je zoveel gebruikers toevoegen als je wilt.Laatste instellingen wijzigen

We zijn bijna klaar. We moeten alleen nog een paar kleine instellingen wijzigen.

general

we gaan naar setup--->main--->general.

wijzigen maar die instellingen...

Hier kunnen we onze Server een naam geven. Daaronder kiezen we een poort. Kies een poort boven de 1024, providers willen namelijk liever niet dat je een ftp server runt en dus zijn vaak de poorten tot 1024 geblokkeerd. Daarna kan je nog het maximum aantal gebruikers kiezen. De rest van de instellingen kan je zo laten staan.

Zo, alle instellingen staan nu goed, het is tijd om de server online te zetten. Door op dit iccontje te klikken connect!!!

, wordt je server online gezet. En kunnen de mensen die jij hebt aangemaakt bij de gebruikersaccounts inloggen op jou server.

Als je server online is gezet dan kunnen mensen inloggen via dit adres: ftp://gebruikersnaam:wachtoord@je_ip_adres:poort